Luuppiantennit

  • Tyhjänpäiväistä(?) vertailua...
  • Väärää(?) tietoa...
HOTO-made
9.8.1999

Ns. kokoaallon luupit ovat varsin helppoja itserakennettavia antenneja. Vahvistukseltaan ne ylittävät tavalliset dipolit ja muut puolenaallon antennit ja lisäksi niiden tiedetään suljetun silmukkarakenteensa ansiosta olevan tunteettomampia ilmassa säkenöiville staattisille häiriöille. Kokoaallonluupit ovat yleensä taajuusalueeltaan laajakaistaisia. Poikkeuksena venytetty luuppi "=luuuppi", jota syötetään useimmista muista luupeista poiketen suoraan 50-ohmisella koaksiaalilla. Tällä sivulla olevat muut luuppimallit on mitoitettu syötettäväksi käyttäen apuna 75-ohmisesta koaksiaalikaapelista tehtyä neljännesaallon muuntajaa. Neljännesaallon muuntaja on yksinkertaisesti sähköisesti neljännesaallon pituinen pätkä "koksia". Normaalista polyeteenieristeisestä kaapelista tehtynä tämä tarkoittaa pätkää, jonka pituus on:

300 / taajuus megahertzeinä / 4 * 0.66(=kaapelin nopeuskerroin)

Esim. PR-27-kanavalla 30 taajuus on 27.305 MHz eli: 300 / 27.305 / 4 * 0.66 = 1.81 m
Tämä 181 senttimetrin pätkä koksia yhdistetään luupin syöttökohtaan ja tästä pätkästä eteenpäin radiolle asti jatketaan sitten normaalia 50-ohmista antennikaapelia (kannattaa käyttää tarpeeksi pitkää johtoa; kuso kulkee huomattavasti paremmin kun se kaapeli tosiaan riittää sinne radiolle asti...)

Luuppien vertailusta

Täytyy sanoa, että yllätyin itsekin vertaillessani erimuotoisia luupeja keskenään. Erot nimittäin olivat yllättävän pieniä! Vaikuttaa siltä, että jos tarvitset vaakapolarisoidun luupin, kannattaa ensin miettiä: Haluatko suoraan 50-ohmisella syötettävän vai haluatko käyttää "varttiaallon muuntajaa"? Jos ET HALUA missään nimessä sotkeutua 75-ohmisesta koksista tehtyyn sovituspätkään, on valintasi "luuuppi". Tällöin saat hivenen enemmän vahvistusta kuin muista malleista, mutta toisaalta sen taajuusalue on vastaavasti selvästi kapeampi. Luuupista löydät lisää tarinaa sen omalta sivulta TÄSTÄ.

Jos olet valmis kokeilemaan myös muuntajan tekemistä (mikä ei TOSIAANKAAN ole vaikeaa!!!), valitse vapaasti parhaiten tarkoituksiisi sopiva muoto. Alla olevista kuvista saat jonkinlaista kuvaa mahdollisuuksista. Kuten huomaat erot vahvistuksissa ovat todella pieniä. Huomattavasti enemmän kuin muoto, vaikuttaa suorituskykyyn antennin korkeus maasta...!

Luuppi ei ole ympärisäteilevä antenni. Sen suuntakuvio muistuttaa puolen aallon dipolin vastaavaa. Nyrkkisääntö: Vahvistus on suurimmillaan sellaiseen suuntaan, mistä luuppia "näkyy eniten", eli se näkyy leveimpänä. Eli jos katsot tällä sivulla olevia luuppien kuvia tästä monitorin kuvaruudulta, luuppien vahvistus on suurimmillaan suoraan naamasi suuntaan sekä ruudulta monitorin läpi suoraan taaksepäin. Kuvaruudulta suoraan sivuillepäin taas tulevat vahvistuksen minimikohdat. Muista tämä kun asennat antennia...



Mitoituksia erimuotoisille luupeille

Allaolevissa kuvissa näet vertailussa käytettyjen luuppien mitoituksen. Esimerkeissä lankana on käytetty 1 mm kuparilankaa. Mikäli käytät paksumpaa materiaalia, joudut ehkä pidentämään mittoja jonkin verran (esim. jos käytät kuparilangan asemasta alumiiniputkea, mikä on myöskin hyvä ratkaisu luupin materiaaliksi). Mikäli taas käytät esim. muovipäällysteistä "puhelinkillua", joudut todennäköisesti lyhentämään mittoja aavistuksen. Joka tapauksessa kannattaa aina tehdä langoista alunperin VÄHINTÄÄN tarpeeksi pitkiä, ja sitten lyhentää SWR-mittarin avulla mitat sopiviksi.

Syöttö tapahtuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siten, että langan toinen pää yhdistetään koaksiaalikaapelin vaippaan ja toinen pää taas koaksiaalin keskikarvaan. Näissä asennoissaan ja kuvissa näkyviin kohtiin syötettyinä antenni ovat vaakapolarissatiossa. Jos haluat antennisi toimivan pystypolarisaatiossa, joudut yksinkertaisesti kaatamaan kuvan kyljelleen. Vahvistuslukemat eivät valitettavasti ole samat pysty- ja vaakapolarisaatiossa, mutta mitat pätevät kyllä.


+++ helppo ripustaa yhdestä kohdasta
+++ matala

--- suhteellisen pieni vahvistus
--- vaatii 75-ohmisen sovituspätkän

+++ helppo ripustaa yhdestä kohdasta
+++ suurempi vahvistus kuin "kolmiolla"

--- vaatii 75-ohmisen sovituspätkän

+++ helppo ripustaa yhdestä kohdasta
+++ suurempi vahvistus kuin "ruudulla" ja "nuolenpäällä"

--- korkea
--- vaatii 75-ohmisen sovituspätkän

+++ tehokas
+++ matala ja kapea

--- vaatii yleensä 2 ripustuskohtaa
--- vaatii 75-ohmisen sovituspätkän

+++ tehokas
+++ erittäin kapea
+++ syöttö suoraan 50-ohmisella

--- kapeahko taajuusalue


Tämä sivu teksteineen & kuvineen on näpperrelty 9.8.99. Mikäli tarvetta ilmenee, saatan tehdä seuraavaksi sivun quadeista... Mutta jätän sikseen, jos ketään ei tunnu tällaiset/sellaiset kiinnostavan. Mielipiteesi/ehdotuksesi voit kirjata Vieraskirjaan ja mahdolliset kysymykset/korjaukset/ehdotukset Kysy/Vastaa-palstalle...